Blog

Zapisal admin

Koliko opreme v avtomobilu dejansko potrebujemo?

KO KUPUJEMO NOV ALI RABLJEN AVTOMOBIL, VELIKO VLOGO PRI IZBIRI AVTOMOBILA IGRA RAVNO NJEGOVA OPREMA.

Ampak koliko opreme v avtomobilu dejansko potrebujemo? Ta igra vlogo pri ceni, splošnem udobju in navsezadnje tudi varnosti avtomobila, poleg tega pa smo si pri tem tudi zelo različni. Nekateri se brez težav naokoli prevažajo v povsem osnovnih različicah avtomobilov, spet drugi nočejo avtomobila brez ‘polne opreme’, zato bomo tokrat pustili ob strani opremo, ki si jo želimo in se osredotočili zgolj na opremo, ki jo po našem mnenju dejansko potrebujemo.

1. Žarometi
Žarometi poleg boljšega izgleda avtomobila, ogromno pripomorejo tudi k vaši varnosti, zato so prvi na spisku opreme, ki jo potrebujemo. Ponoči ali v mraku je namreč ključnega pomena na vašem vozilu imeti dobre prednje žaromete, ki svetijo dlje in bolj svetlo saj boste le tako morebitne ovire na in ob cesti opazili prej, kot s standardnimi lučmi. V kolikor je to mogoče priporočamo tudi smerno prilagodljive žaromete, ki svetijo v zavoj in tako poskrbijo za še večjo varnost. Ravno iz teh razlogov so xenonski, LED ali celo laserski žarometi na vrhu naših priporočil pri kupovanju vašega naslednjega avtomobila.
2. Varnost
Če smo že začeli pri varnosti pa tako tudi nadaljujmo. Govorimo seveda o asistenčnih sistemih kot sta recimo sistem proti zdrsu pogonskih koles (pogosti kratici ASR, DTC) in sistem za ohranjanje stabilnosti vozila (pogosti kratici ESP, DSC), ki sta pri novih avtomobilih praktično že obvezna, pri rabljenih avtomobilih pa je zgodba precej drugačna. Mnogi avtomobili, še posebej v nižjih razredih, namreč tega nimajo ali pa so bili ti sistemi nekaj let nazaj na voljo za doplačilo. Zato se prepričajte, da je vaš naslednji avtomobil opremljen vsaj s temi osnovnimi, saj lahko vas in vaše vozilo rešijo iz morebitne nepredvidljive situacije. Poleg teh dveh bi priporočali še sistem za zaznavo vozil v mrtvem kotu in morebiti celo radarski tempomat, ki bo v primeru počasnejšega prometa na avtocesti samodejno zavrl namesto vas tudi v megli.
3. Udobje
Poleg varnosti je zelo pomembno tudi vaše zdravje in udobje, kjer pa praktično največjo vlogo igrajo sedeži. V kolikor imate že tako probleme s hrbtenico ali križem vam verjetno ne potrebujemo posebej razlagati, da je dober avtomobilski sedež vreden zlata, še posebej, če v njem preživite veliko svojega časa. Zato priporočamo, da je avtomobil opremljen z nadgrajenimi ergonomskimi ali celo športnimi sedeži, ki so v nekaterih primerih s svojo oporo še dejansko udobnejši od klasičnih. Poleg tega bodite pozorni tudi na morebitne dodatne električno nastavljive ledvene opore, ki lahko znatno pripomorejo k udobnosti avtomobilskega sedeža.
8 februarja, 2021
Povej svoje mnenje

Back to top