Blog

Zapisal admin

DMV- Davek na motorna vozila

DMV je preprosto davek na motorna vozila in naj vas takoj pomirimo, da gre za klasično birokratsko nevšečnost, ki se ji pač avtomobil, ki prvič zapelje na slovenski asfalt, v večini primerov, ne more izognit. Prva postaja, za novega jeklenega konjička, ki prvič prispe v deželo na sončni strani alp, je običajno homologacija. Postopek oziroma pregled ustreznosti traja približno četrt ure, v primeru, da avtomobil ustreza predpisom za vožnjo po čudovitih slovenskih poteh, pripravijo izjavo o emisijski ustreznosti vozila, na kateri so podatki o vozilu ter bistven podatek – izpust CO2 (g/km).

Velike spremembe pri obdavčitvi novih avtomobilov // Ukinja se davek na  luksuzna vozila. Bodo ta cenejša? - Novice - Avto Magazin

Ta podatek so pridobili s COC dokumenta oziroma evropskega potrdila o skladnosti in to je osnova za izračun davka na motorna vozila. Z izjavo o emisijski ustreznosti, najkasneje v 15 dneh, oddidete na sedež Finančne uprave Republike Slovenije ali pa še lažje, na najbližji Davčni urad.

DMV- sinonim za prazno denarnico?

Beseda “davek” je običajno sinonim za (še bolj) prazno denarnico. Kako upravičen bo ta sinonim v primeru davka na motorna vozila (DMV) je kot rečeno odvisno predvsem od prijaznosti vašega novega jeklenega konjička do okolja (vrednosti izpustov CO2). Na skupno vsoto vpliva poleg izpusta CO2 tudi stopnja EURO motorjaprostornina motorja (nad 2500ccm boste plačali tudi davek na luksuz), vrsta goriva ter pri dizelskih agregatih tudi izpust trdih delcev.

Naj omenimo še, da nimajo vsa vozila iste serije z enakim motorjem enak izpust CO2 – le ta zavisi tudi od oblike vozila, vrste menjalnika, vrste pogona in tudi širine pnevmatike. Koliko bo imela od vašega novega avtomobila državna blagajna lahko izračunate tudi sami. Aja, še ena malenkost – v kolikor boste nakup opravili z davkom na dodano vrednost se stopnja davka na motorna vozila obračuna na bruto osnovo, v kolikor pa je vozilo kupljeno brez davka na dodano vrednost se stopnja seveda obračuna na neto osnovo.

Pri vsem skupaj velja omeniti in odebeliti še nekaj posebnosti! Obstajajo skupine, ki so delno ali pa v celoti oproščene plačila DMV-ja. Tako lahko tisti, ki ste kupili vozilo z 8 ali več sedeži, od stopnje odštejete 30 odstotkov, plačila DMV-ja pa so upravičeni lastniki vozil kupljenih z namenom prevoza invalidov, ljudje s stopnjo invalidnosti 80%starodobna vozila s statusom in družine s tremi otroci mlajšimi od 18 let. Tega, da so plačila DMV-ja oproščeni tudi diplomati verjetno ni treba posebej omenjati.

Na povezavi TUKAJ lahko preverite vaš DMV za izbrano vozilo.

20 marca, 2021
Povej svoje mnenje

Back to top